Hoe verjaag je de reiger bij vijvers? 

De reiger is gewend te jagen op vis in meren, rivieren en vijvers. Ze kunnen aas gemakkelijk van grote afstand waarnemen, dus een vijver in een woonwijk, met heerlijke lekkernijen voor de reiger, is zo gespot. Als vijver liefhebber wil je jouw vijver zo goed mogelijk beschermen tegen roofdieren. In dit artikel lees je hoe je een reiger kunt verjagen en jouw vijver met vissen kunt beschermen.

Voeg natuurlijke elementen en planten toe

Als je op zoek bent naar een natuurlijke en effectieve manier om reigers uit je vijver te verjagen, kan het toevoegen van natuurlijke elementen en planten de truc zijn. Reigers staan bekend om zijn scherpe zicht en het vermogen om bewegingen in het water op te merken, waardoor ze bijzonder gevoelig zijn voor zelfs kleine rimpelingen op het oppervlak van je vijver. Door natuurlijke elementen en waterplanten toe te voegen, verstoor je het zicht van de reiger waardoor ze minder goed de vis kunnen opmerken. Je maakt het de reiger uiteindelijk te lastig om te jagen. Daarnaast kun je aan de rand van de vijver bepaalde plantensoorten plaatsen, zoals heesters, zodat de reiger niet aan de kant kan komen. Zo zorg je ervoor dat de reiger überhaupt niet kan jagen.

Visdraad spannen

Een van de beste manieren om reigers uit de buurt van je vijver te houden, is het spannen van een vislijn rond de omtrek. Reigers zijn grote vogels en ze hebben veel ruimte nodig om op te stijgen, dus de lijn zal voorkomen dat ze kunnen landen. Je moet er wel voor zorgen dat de lijn strak gespannen is en 15-30 centimeter boven de grond hangt, anders zal de reiger er gewoon overheen stappen.

Deze oplossing zal vaak tijdelijk werken. Reigers zijn namelijk slimme vogels en proberen altijd een gaatje te vinden waardoor ze de vijver alsnog kunnen bereiken. Het visdraad moet daarom altijd goed gespannen zijn.

Een net over de vijver

Een van de beste manieren om reigers weg te jagen is een net over de vijver te spannen. Reigers zijn zeer volhardend en zullen vaak dag na dag terugkeren naar dezelfde vijver in de hoop een vis te vangen. Door een net over de vijver te hangen, maak je het de reigers veel moeilijker om bij de vis te komen. Uiteindelijk geven ze het op en gaan ze naar een andere vijver. Het net heeft ook als bijkomend voordeel dat het ook beschermt tegen andere roofdieren zoals katten en marters. Anderzijds, belemmert een net wel je mooie vijver. Vandaar dat het niet voor iedereen een geschikte optie is.

Plaats een nepreiger

Een manier om reigers te verjagen is het plaatsen van een nepreiger bij je vijver. Reigers zijn territoriale vogels en ze zullen meestal een gebied vermijden waar ze een andere reiger zien. Dus door een nepreiger bij je vijver te plaatsen, kun je echte reigers ontmoedigen om in de buurt te komen. Zorg er wel voor dat je de nepreiger af en toe verplaatst, zodat de vogels het bedrog niet in de gaten krijgen!

Andere berichten uit deze categorie