De beste pannen voor het bakken van een steak

Een geweldige steak verdient een geweldige pan: hier zijn er een aantal koekenpannen die we aanbevelen. Of je nu een filet mignon of een ribeye met bot bakt, een van de bepalende eigenschappen van een goede steak is onmiskenbaar de buitenste korst. Die boterachtige, zoute char is onweerstaanbaar, vooral in contrast met een smeltend mals, sappig interieur. Om thuis zo’n steak te maken, heb je de juiste pan nodig.

Hoewel je een paar opties hebt, heb je een pan nodig die gloeiend heet kan worden en blijven om een ​​perfect dichtgeschroeide steak te krijgen met een ideale temperatuurgradiënt.

Koekenpan van koolstofstaal

Onze absoluut favoriete pan voor het bereiden van steaks is een koekenpan van koolstofstaal. Lichtgewicht zoals een met roestvrij staal beklede koekenpan met de uitstekende warmteopslag van een gietijzeren koekenpan, onze koolstofstalen koekenpan heeft ook een uitstekende warmtebeheersing, wat betekent dat je de vlam gemakkelijk kunt verlagen om verbranden te voorkomen als je eenmaal die perfecte schroei hebt gekregen. Omdat hij ovenbestendig is, kun je hem ook gebruiken om je steak in de oven omgekeerd dicht te schroeien of af te werken.

Koekenpan met roestvrijstalen bekleding

De koekenpan met roestvrijstalen bekleding zoals een aantal Fissler pannen is een andere uitstekende optie voor het bereiden van steaks op het fornuis. Net als de koolstofstalen koekenpan is onze roestvrijstalen koekenpan licht van gewicht en geeft hij een diepe, gelijkmatige schroeiplek aan je steak, terwijl je de temperatuur van de pan eenvoudig kunt aanpassen.

Een bijkomend voordeel van de roestvrijstalen Fissler koekenpan is dat deze niet-reactief is. Dit betekent dat je zure ingrediënten zoals wijn aan de pan kunt toevoegen om een ​​pansaus te maken wanneer je biefstuk klaar is met koken, iets dat de kruiden op een koolstofstalen of gietijzeren pan zou verwijderen.
Waar je op moet letten bij het koken van steaks
Voor steaks die elke keer dat je ze kookt consistent uitstekend zijn, moet je op zoek gaan naar een pan die niet alleen gloeiend heet wordt, maar ook goed reageert op veranderingen in temperatuur. Hier zijn een paar dingen om in gedachten te houden.

Hitte beheersing

teaks zijn bedrieglijk kieskeurig als het erom gaat ze op de juiste temperatuur te bakken. Hoewel sommige pannen, zoals gietijzer, bekend staan ​​om het geven van die gewilde korst aan biefstuk, zijn ze bijna te goed in het vasthouden van warmte, wat betekent dat het moeilijker is om de temperatuur van de pan te verlagen. Als je niet oppast, zou je kunnen eindigen met een biefstuk die rauw is van binnen en volledig gaar is – of zelfs verbrand – aan de buitenkant, iets dat gemakkelijker te vermijden is met een roestvrijstalen beklede of koolstofstalen pan.

Temperatuur maximum

Niet alle pannen kunnen door elkaar worden gebruikt, en dat geldt vooral voor het koken op hoog vuur dat wordt gebruikt voor steaks. Als je van plan bent je biefstuk op de grill te bereiden of in de oven af ​​te werken, zorg er dan voor dat je pan is ontworpen om het koken op deze manieren te weerstaan, anders kan de pan aantasten (en waarschijnlijk je diner verpesten). De roestvrijstalen koekenpan is gelukkig bestand tegen temperaturen tot 425 graden celsius, terwijl de Carbon Steel Koekenpan en Carbon Steel Grill Frying Pan beide bestand zijn tegen temperaturen tot 650 graden celsius.

Als je eenmaal alles hebt wat je nodig hebt, trakteer jezelf dan op een gegrilde biefstuk met een zoete en pittige gebakken aardappelsalade erbij. De steak wordt op smaak gebracht met zout en peper en vervolgens aangebraden in een koekenpan van koolstofstaal om die perfecte korst te creëren.

Andere berichten uit deze categorie

Van grachten tot gin bijzondere activiteiten in Amsterdam

Lees dit artikel