5 tips voor een gezondere badkamer

Hebt u een project voor de inrichting van uw badkamer? Om ervoor te zorgen dat de ruimte gezond en aangenaam is, moet u bij het ontwerp rekening houden met aspecten zoals materialen, isolatie, ventilatie, verwarming … Lees het overzicht met de details.

Een goede luchtkwaliteit is een prioriteit in deze vochtige ruimte!

Vochtigheid is vijand nummer één in de badkamer. Bij het inrichten of renoveren van een badkamer is het dus nodig om waterdichte materialen te gebruiken die bestand zijn tegen vocht, en om voor een goede ventilatie te zorgen.

Geef de voorkeur aan waterdichte materialen

Bij de renovatie of inrichting van uw badkamer raadt Nicoll.be u aan om waterafstotende materialen te gebruiken die tegen vocht kunnen. Dit geldt in het bijzonder voor de muren, die het “omhulsel” van de ruimte vormen. Er zijn diverse mogelijkheden: behandeling van de muren – aan te brengen vóór het betegelen -, bekleding of een wand van waterdichte gipsplaten. Deze materialen zijn gemakkelijk te herkennen aan hun groene kleur.

De delen van de ruimte die onderhevig zijn aan waterspatten, moeten met een geschikte bekleding krijgen. Tegels zijn perfect waterdicht en bieden een doeltreffende bescherming voor de instandhouding van het gebouw.

Besteed aandacht aan isolatie en ventilatie

Vocht gaat gepaard met het risico op condensatie. Dit natuurkundig verschijnsel is heel eenvoudig: waterdamp in de lucht verandert in druppeltjes wanneer deze in aanraking komt met een koudere wand. In de meeste gevallen houdt dit verband met een gebrek aan thermische isolatie van de buitenmuren (en het schrijnwerk). Condensatie komt ook voor wanneer de omgevingslucht te vochtig is door een gebrek aan vernieuwing. Vocht kan leiden tot schimmels en salpetervorming die de toestand van de materialen en de gezondheid van de gebruikers kunnen aantasten. Om dit risico te beperken, moet u de naar buiten gerichte muren isoleren.

Als de ruimte goed geïsoleerd is, moet ze ook goed geventileerd worden. Laat een mechanisch ventilatiesysteem (GMV) met vochtigheidsregeling speciaal voor vochtige ruimtes installeren.

Het is wel zo dat de afzuiging van vervuilde lucht alleen doeltreffend is als er verse lucht kan worden aangevoerd. Een kier onder de deur zal daarvoor nooit volstaan. In een badkamer moet u ook het raam (de ramen) voorzien van een luchtinlaatrooster. En vergeet niet dat u in de eerste plaats de ruimte moet luchten door de ramen open te zetten, bij voorkeur twee keer per dag gedurende 10 minuten.

Breng warmte en welzijn in de badkamer

De inrichting van een badkamer om er een aangename plaats van te maken is natuurlijk een kwestie van goede isolatie. Maar bij koud en winters weer volstaat dit niet. Het is van essentieel belang een geschikt verwarmingssysteem te voorzien dat warmte en comfort verschaft.

Zo is er bijvoorbeeld de handdoekdroger die zowel de ruimte als de handdoeken verwarmt. Heerlijk wanneer u uit de douche stapt! Om uw energierekening onder controle te houden en ‘s morgens van een warme kamer te genieten, kunt u uw handdoekdroger aansluiten op een programmeerbare thermostaat.

Creëer ook een gezellige bad- en doucheruimte. Rust uw badkuip uit met een mooie kraan en uw douche met een thermostatische kolom, zodat u niet langer zelf warm en koud water hoeft te mengen. Met dergelijke installaties kunt u direct de gewenste temperatuur kiezen en de waterstroom regelen. Bovendien zijn alle modellen voorzien van met een verbrandingsbeveiliging, ideaal voor kinderen.

Aangepaste verlichting, diverse opbergruimten voor de producten en accessoires die u dagelijks gebruikt, en de integratie van een audiosysteem zijn stuk voor stuk elementen die van uw badkamer een aangename plaats om te vertoeven maken.

Denk aan de akoestiek in de badkamer

De notie van comfort en privacy in een badkamer is niet alleen belangrijk voor uzelf, maar ook voor de medebewoners en de buren. Een badkamer grenst vaak aan slaapkamers en is een bron van geluidsoverlast tijdens het douchen, het haardrogen, enz. Deze ongemakken moeten op de juiste manier aangepakt worden bij koppels met verschillende werktijden, bijvoorbeeld wanneer de een zich vóór de ander moet wassen, of in gezinnen waar de volwassenen zich vóór de kinderen klaarmaken. Om deze ruimte akoestisch te isoleren en ieders privacy te waarborgen, kunt u geluiddempende oplossingen voor muren, vloeren en plafonds gebruiken en zodoende de overdracht van geluid door de lucht verminderen.

Installeer spiegels die het licht weerkaatsen om een gevoel van ruimte te geven.

Maak optimaal gebruik van natuurlijk licht

Natuurlijk licht is van essentieel belang om een ruimte aangenaam te maken.

Pas dus op dat u geen openingen blokkeert. In een badkamer, vooral als het een kleine ruimte is, kunnen meerdere ondoorzichtige wanden het licht tegenhouden en de sfeer wat somber maken.

Kies glas voor de douchedeur of een scheidingswand, want dit materiaal laat het licht door.

U kunt ook spiegels gebruiken. Wanneer ze oordeelkundig geplaatst zijn, versterken ze het licht en vormen ze tegelijk een decoratief accent.

 

Andere berichten uit deze categorie

5 tips voor een modern warm interieur!

Lees dit artikel

Wat doet een zoutlamp?

Lees dit artikel

De leukste fruitvazen in je interieur

Lees dit artikel